[GR] Participation in the Public Consultation on “National Action Plan for the establishment of the European Guarantee for Children — 2022-2030”

Με ιδιαίτερη χαρά συμμετείχα στη Δημόσια Διαβούλευση με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά – 2022-2030» που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία την Πέμπτη 20/10/2022. Σκοπός της διαβούλευσης ήταν να συζητηθούν και να μοιραστούν ιδέες, προβληματισμοί και σκέψεις των ίδιων των παιδιών, όσο αφορά τους 6 πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στους τομείς της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Παιδείας και της Υγείας.

Κατά την διάρκεια της ημέρας, είχα και την τιμή να γνωρίσω και να συζητήσω με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση.

Μαζί με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση

Gallery >>

Αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΓΤΠ (PIO) σχετικά με την αναφερόμενη δράση:

Στο πρώτο μέρος της διαβούλευσης, που ήταν ολοήμερη, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν μεταξύ τους για προσωπικές εμπειρίες τους, ενώ, ακολούθως ανέπτυξαν τις σκέψεις τους σε συζήτησή τους με την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας κα Αναστασία Ανθούση.

Στη συνέχεια, οι μαθητές που συμμετείχαν δημιούργησαν τρεις ομάδες εργασίας για την κοινωνική πρόνοια, την παιδεία και την υγεία και, μέσα από δραστηριότητες, κατέγραψαν τις εισηγήσεις τους για τα θέματα που τους αφορούν και θα ήθελαν να περιληφθούν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

[…]

Στη διαβούλευση συμμετείχαν παιδιά που βρίσκονται σε εναλλακτική φροντίδα, με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή/και ασυνόδευτοι ανήλικοι, με αναπηρία, με μειονοτική φυλετική ή εθνική καταγωγή, που διαμένουν σε αστικά κέντρα ή/και απομακρυσμένες/ορεινές περιοχές, μέλη της Παιδοβουλής και άλλων οργανωμένων συνόλων. Παρόντες στη παρουσίαση των εισηγήσεων ήταν οι Επίτροποι Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Πολίτη, Νομοθεσίας και εκπρόσωπος της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και Υγεία και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.

Τι είναι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά:

Συνολικά 93 δράσεις σε έξι πυλώνες που υλοποιούνται ή δρομολογούνται προς υλοποίηση από οκτώ Υπουργεία προωθούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022-2030, με στόχευση την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας των παιδιών. Σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η κατοχύρωση για τα παιδιά πρόσβασης σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η δωρεάν περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη ηλικία, η κατάλληλη στέγαση και η υγιεινή διατροφή.

Οι έξι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αφορούν:

  1. Ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αύξηση της κοινωνικής ένταξης, τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών και τη μείωση της παιδικής φτώχειας,
  2. Προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα,
  3. Εκπαιδευτικές και σχολικές δραστηριότητες,
  4. Υγιεινή διατροφή,
  5. Υγειονομική περίθαλψη, και
  6. Κατάλληλη στέγαση.

– Πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

27 + = 31

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.